Afbeelding – Image – Bild: Aan deze tergende en wansmakelijke anti-Belgische komedie kan enkel maar definitief paal en perk gesteld worden door de Belgen eindelijk toe te laten zich uit te spreken in een raadgevend referendum over de gewenste staatsstructuur – La seule façon de mettre un terme définitif à cette embarrassante et détestable comédie anti-belge est de permettre enfin aux Belges de s’exprimer par un référendum consultatif sur la structure étatique souhaitée – Die einzige Möglichkeit, dieser quälenden und geschmacklosen antibelgischen Komödie ein endgültiges Ende zu setzen, besteht darin, die Belgier endlich in einem beratenden Referendum über die gewünschte Staatsstruktur abstimmen zu lassen
Bron – Source – Quelle: https://www.unionbelge.be/?p=10450
DAT ZUID-BELGIË LINKS STEMT OF NIET INTERESSEERT DE SEPARATISTEN NIET
Op 5 juni 2024, dus enkele dagen vóór de verkiezingen, schreef de B.U.B.: “De politiek van traditionele partijen die vandaag vertellen met de N-VA te willen regeren, is beschamend. In geen enkel land ter wereld zouden traditionele partijen ook maar durven te suggereren dat een separatist als Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, een ernstige kandidaat-premier is. Behalve in België. Door hun gedoogbeleid t.o.v. de separatisten, zijn de particraten en hun dociele media de voornaamste gangmakers van de relatieve opmars van die stroming” (link).
Twee maanden later blijken onze woorden bewaarheid te worden.
Wie naïefweg dacht dat de anti-Belgische N-VA plots een fatsoenlijke partij geworden was, die samen met de MR, Vooruit, CD&V en Les Engagés een normale centrumrechtse regering zou vormen, is eraan voor de moeite. Het is een illusie te denken dat de N-VA tegen België is omdat men in Franstalig België linkser stemt. Het Franstalige landsgedeelte stemde in vele decennia niet zo rechts en toch wil de N-VA België met een fanatieke ijver vernietigen. De N-VA is tegen België gekant omdat ons land bestaat. Ze willen ons land gewoon kapot. Voor wie dat niet gelooft, verwijzen we naar het eerste punt van de statuten van deze partij:
“In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie” (link).
Op 10 augustus verklaarde De Wever in Het Laatste Nieuws:
“Ik heb niks tegen de mensen van België, helemaal niks, enkel tegen het instituut [België, B.U.B.]”.
Uit deze uitspraak blijkt dat De Wever en, bij uitbreiding, de N-VA hun strijd tegen de Belgische staat niet staken. Bovendien is “dat instituut“, de naam waarmee De Wever België laatdunkend omschrijft, een internationaal erkende staat en een stichtend lid van de VN en de EU. Ten slotte liegt dit heerschap als hij beweert niets te hebben tegen de “mensen van België“. Immers, op 12 december 2010 vergeleek hij in het toonaangevende Duitse blad Der Spiegel de zogenaamde “Walen” met “junkies“.
Hoe dan ook lanceert de N-VA nog vóór er maar communautaire onderhandelingen begonnen zijn, een anti-Belgisch offensief.
De gevolgde methode is uitermate geniepig. Het Nieuwsblad (1 augustus 2024) meldde hieromtrent:
“De N-VA probeert in de verschillende onderhandelingsnota’s communautaire paragrafen te smokkelen, om meer slagkracht te geven aan Vlaanderen. Omgekeerd staan in de teksten van de Vlaamse formatie veel passages met vragen aan de toekomstige federale regering”.
Voorts werd Sander Loones (kleinzoon van veroordeeld collaborateur Honoré Loones) op 17 juli jl. door de partij als communautair onderhandelaar aangesteld. Welnu, in maart 2016 verklaarde dit heerschap:
“Je zal binnen de partij [de N-VA, B.U.B.] geen grotere separatist vinden dan mij” (link).
Een “staatshervorming” met een gewone meerderheid
De hypothetische vijfpartijenregering beschikt, we herinneren eraan, niet over een 2/3 meerderheid (met een een gewone meerderheid per taalgroep) in het parlement waardoor ze moet rekenen op de steun van de oppositie om bevoegdheden te splitsen of om de bijzondere financieringswet te wijzigen. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat Loones in een hypothetische regering de taak van minister van institutionele hervormingen toevertrouwd krijgt. Anderzijds moet hij de huidige vijf partijen op eenzelfde communautaire lijn krijgen.
Want de N-VA is van plan om zelfs zonder een bijzondere meerderheid nationale ministeriële departementen budgettair en organisatorisch in twee of in drie te splitsen om per gewest of per gemeenschap een apart beleid te voeren.
De geplande, massale splitsing van Belgische bevoegdheden
Vaak wordt daarvoor verwezen naar de arbeidsmarkt en de gezondheidszorgen, domeinen die ook CD&V (verregaand) wil defederaliseren. Maar het is duidelijk dat de communautaire honger van de N-VA daarmee verre van gestild is. Zo pleitte op 10 juli 2024 zelfverklaard “Vlaams” minister-president Jan Jambon (N-VA) voor de splitsing van die beleidsdomeinen, alsook van het fiscaal beleid, het energiebeleid en justitie.
Bij nader inzien wil de N-VA niet alleen justitie, maar zelfs het hele Belgische veiligheidsapparaat ontmantelen.
La Libre Belgique maakte op 28 juli 2024 immers bekend dat de partij de lokale politie m.i.v. de politiezones wou regionaliseren. We herinneren er in dat verband aan dat in 2010 en in 2020 de N-VA ook al geprobeerd heeft om naast justitie en de lokale politiezones, ook veiligheid, de brandweer en de civiele bescherming te splitsen (link 2010, pp. 26-27, p. 32 en link 2020, pp. 14-16).
De kazernes van de civiele bescherming werden in 2017 overigens door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) van zes naar twee herleid: een in Brasschaat (provincie Antwerpen) en een in Crisnée (provincie Luik). Een nauwelijks verholen voorbereiding op een toekomstige splitsing (link).
Op 1 augustus vernamen we via Het Nieuwsblad dat de N-VA de Belgische spoorwegen m.i.v. de NMBS wou splitsen. Wij geloven niet dat dit voornemen op zich staat, maar wel dat het kadert in een breder, taalnationalistisch plan om mobiliteit, een bevoegdheidsdomein dat deels al geregionaliseerd is, op te splitsen. Al in 2010 stelde toenmalig “verduidelijker” De Wever voor om de wegcode en het verkeersreglement te regionaliseren (link, p. 31).
Het is dus erg duidelijk dat de separatisten van de N-VA meerdere Belgische ministeries willen opdelen. Ook taken die vandaag nog aan Belgische staatssecretarissen worden toevertrouwd (zoals energie, wetenschap of ontwikkelingssamenwerking) moeten volgens de N-VA per gewest of gemeenschap opgedeeld worden.
Andere maatregelen
Een andere piste die de N-VA bewandelt, is de volledige uitverkoop van de Belgische overheidsparticipaties om meer middelen aan het ministerie van Defensie (een van de weinige ministeries die de N-VA nog niet wil splitsen) toe te bedelen. Op 31 juli signaleerde De Tijd dat het onder andere ging om de aandelen van de Belgische staat in BNP Paribas, Belfius, Proximus en de Nationale Loterij. Bpost en Ageas werden niet vernoemd, maar staan wél in het N-VA programma.
En uiteraard wil de N-VA de Senaat en de provincies afschaffen en ijvert ze hier actief voor.
Zelfs over de “gewone” sociaal-economische maatregelen wil de N-VA eenvoudigweg een dictaat opleggen. Op 29 juli lanceerde de partij een zogenaamde “supernota” hieromtrent. Peter Mijlemans, redacteur bij Het Nieuwsblad, schreef hierover (2 augustus):
“Hoe meer details er uitlekken over de supernota, hoe meer het erop lijkt dat niet het compromis maar de confrontatie wordt gezocht […] Bart De Wever had zich de moeite kunnen besparen om een supernota te schrijven. Hij had ook het partijprogramma van N-VA met hier en daar een alinea gewist op de bus kunnen doen”.
Dat hoeft niet te verwonderen. De N-VA is immers, we zegden het reeds, niet geïnteresseerd in de vorming van een gewone Belgische regering.
Het antwoord van de traditionele particratie
De traditionele partijen hebben geen antwoord op de taalnationalistische waanzin buiten wat zinloos gewauwel over een betere samenwerking tussen bestuursniveaus. Ze hebben, hoewel de meeste daar al twintig jaar voor pleiten, zelfs geen nationale kieskring voor een uitermate beperkt aantal Kamerleden of een herfederalisering van de geluidsnormen rond de luchthaven van Zaventem bekomen. Voor de Belgen is er, kortom, nichts, niks, rien!
Sterker nog, bij monde van de voorzitter van de N-VA, Bart De Wever, stelt de N-VA vandaag zelfs voor om vluchten te verleggen opdat ze boven het Koninklijk Paleis mogen vliegen. Over die zone mag sinds 1954, omwille van evidente veiligheidsredenen, niet meer worden gevlogen.
Onderhandelen met deze anti-Belgische provocateurs is volledig zinloos. Nog maar overwegen om België-hater Bart De Wever het ambt van eerste minister toe te kennen, is een regelrechte belediging voor België en de Belgen.
Op 20 januari 2024 verklaarde Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés hieromtrent:
“zich inbeelden dat Bart De Wever eerste minister wordt, is iets wat mijn voorstellingsvermogen te boven gaat. Voor mij is dat onvoorstelbaar!”.
We wijzen er trouwens op dat de N-VA, zoals uit een eerdere publicatie van de B.U.B. blijkt, slechts 13,9% van het Belgische electoraat vertegenwoordigt. Er bestaat dus geen noodzaak om met deze partij rekening te houden. Er zijn tal van coalities mogelijk zonder die separatisten.
Aan deze tergende en wansmakelijke anti-Belgische komedie kan enkel maar definitief paal en perk gesteld worden door de Belgen eindelijk toe te laten zich uit te spreken in een raadgevend referendum over de gewenste staatsstructuur (zie onze tekst dienaangaande die al van 2016 dateert).
Le livre unitariste de notre président et fondateur Hans Van de Cauter – Het unitaristische boek van onze voorzitter en stichter Hans Van de Cauter – Das unitaristische Buch unseres Präsidenten und Gründers Hans Van de Cauter
QUE LA BELGIQUE DU SUD VOTE A GAUCHE OU NON N’A PAS D’IMPORTANCE POUR LES SEPARATISTES
Le 5 juin 2024, quelques jours avant les élections, le B.U.B. écrivait: “La politique des partis traditionnels qui disent aujourd’hui qu’ils veulent gouverner avec la N-VA est honteuse. Dans aucun pays au monde, les partis traditionnels n’oseraient même suggérer qu’un séparatiste comme Bart De Wever, le président de la N-VA, soit un candidat sérieux au poste de premier ministre. Sauf en Belgique. Par leur complicité avec les séparatistes, les particrates et leurs médias dociles sont les principaux animateurs de l’avancée relative de ce courant” (lien).
Deux mois plus tard, nos propos se vérifient.
Ceux qui pensaient naïvement que la N-VA, un part anti-belge, était soudain devenue un parti décent, qui formerait un gouvernement normal de centre-droit avec le MR, Vooruit, CD&V et Les Engagés, ont tort. Il est illusoire de penser que la N-VA serait contre la Belgique parce que les habitants de la Belgique francophone votent plus à gauche. La partie francophone du pays n’a pas voté aussi à droite depuis plusieurs décennies et pourtant la N-VA veut détruire la Belgique avec un zèle fanatique. La N-VA s’oppose à la Belgique parce que notre pays existe. Elle veut tout simplement détruire notre pays. Pour ceux qui ne le croient pas, nous les renvoyons au premier point des statuts de ce parti:
“Dans sa quête d’une meilleure gouvernance et de plus de démocratie, la Nieuw-Vlaamse Alliantie opte logiquement pour la république indépendante de Flandre, Etat membre d’une Union européenne démocratique” (lien).
Le 10 août, De Wever a déclaré dans Het Laatste Nieuws :
« Je n’ai rien contre les gens belges, rien du tout, seulement contre l’institution [Belgique, B.U.B.] ».
Cette déclaration montre que De Wever et, par extension, la N-VA ne cessent de lutter contre l’Etat belge. De plus, « cette institution », nom par lequel De Wever qualifie la Belgique de manière désobligeante, est un Etat internationalement reconnu et un membre fondateur de l’ONU et de l’UE. Enfin, ce sieur ment lorsqu’il prétend n’avoir rien contre les «gens belges ». En effet, le 12 décembre 2010, il a comparé les soi-disant “Wallons” à des « junkies » dans l’important magazine allemand Der Spiegel.
Quoi qu’il en soit, avant même le début des négociations communautaires, la N-VA lance une offensive anti-belge.
La méthode utilisée est extrêmement sournoise. Het Nieuwsblad (1er août 2024) en rend compte:
“La N-VA tente d’introduire clandestinement des paragraphes communautaires dans les différents documents de négociation afin de donner plus de poids à la Flandre. A l’inverse, les textes de la formation flamande contiennent de nombreux passages avec des questions pour le futur gouvernement fédéral”.
Par ailleurs, le parti a nommé Sander Loones (petit-fils du collaborateur condamné Honoré Loones) comme négociateur communautaire le 17 juillet dernier. Or, en mars 2016, ce sieur déclarait :
“Vous ne trouverez pas de plus grand séparatiste au sein du parti [la N-VA, B.U.B.] que moi” (lien).
Une “réforme” de l’Etat à la majorité simple
L’hypothétique gouvernement consistant de cinq partis, rappelons-le, ne dispose pas d’une majorité des 2/3 (avec une majorité simple dans chaque groupe linguistique) au parlement, ce qui signifie qu’il doit compter sur le soutien de l’opposition pour scinder des compétences ou pour modifier la loi spéciale relative au financement. Il est probable que Loones se verrait confier le poste de ministre de réformes institutionnelles dans un hypothétique gouvernement. D’autre part, il doit amener les cinq partis actuels sur la même ligne communautaire.
Car même sans majorité spéciale, la N-VA prévoit de scinder les départements ministériels nationaux en deux ou en trois sur le plan budgétaire et organisationnel afin de mener des politiques distinctes pour chaque région ou communauté.
Le transfert massif et planifié des compétences belges
A cet égard, il est souvent fait référence au marché du travail et aux soins de santé, des domaines que le CD&V souhaite également défédéraliser (en profondeur). Mais il est clair que même ces scissions ne satisferaient pas la faim communautaire de la N-VA. Le 10 juillet 2024, le ministre-président autoproclamé “flamand” Jan Jambon (N-VA) a en effet plaidé en faveur de la scission de ces domaines politiques, ainsi que de la politique fiscale, de la politique énergétique et de la justice.
A la réflexion, la N-VA ne veut pas seulement démanteler la justice, mais même l’ensemble de l’appareil sécuritaire belge.
En effet, La Libre Belgique a annoncé le 28 juillet 2024 que le parti voulait régionaliser la police locale y compris les zones de police. Rappelons qu’en 2010 et 2020, la N-VA a également tenté de scinder la justice, les zones de police, ainsi que la sécurité, les pompiers et la protection civile (lien 2010, pp. 26-27, p. 32 et lien 2020, pp. 14-16).
D’ailleurs, les casernes de la protection civile ont été réduites de six à deux en 2017 par Jan Jambon (N-VA), alors ministre de l’Intérieur: une à Brasschaat (province d’Anvers) et une à Crisnée (province de Liège). Une préparation à peine voilée à une future scission (lien).
Le 1er août, nous apprenions par l’intermédiaire du Nieuwsblad que la N-VA voulait scinder les chemins de fer belges, y compris la SNCB. Nous ne pensons pas que cette intention soit isolée. Elle fait partie d’un plan nationaliste plus large, visant à scinder la mobilité, un domaine de compétence qui est déjà partiellement régionalisé. En 2010, De Wever, alors “clarificateur”, avait proposé de régionaliser le code de la route (lien, p. 31).
Il est donc très clair que les séparatistes de la N-VA veulent démanteler plusieurs ministères belges. Qui plus est, selon eux, les tâches confiées aujourd’hui aux secrétaires d’Etat belges (comme l’énergie, la science ou la coopération au développement) devraient également simplement être réparties par région ou communauté.
Autres mesures
Une autre ligne de conduite de la N-VA est le bradage complet des participations publiques belges afin d’allouer plus de ressources au ministère de la Défense (un des rares ministères que la N-VA ne veut pas encore scinder). Le 31 juillet, De Tijd a rapporté qu’il s’agissait des actions de l’Etat belge dans BNP Paribas, Belfius, Proximus et la Loterie Nationale. Bpost et Ageas n’ont pas été mentionnés, mais font partie du programme de la N-VA.
Et bien sûr, la N-VA veut abolir le Sénat et les provinces et fait activement pression en ce sens.
Même en ce qui concerne les mesures socio-économiques “normales”, la N-VA veut tout simplement dicter sa loi. Le 29 juillet, le parti a lancé une “super-note”. A ce sujet, Peter Mijlemans, rédacteur en chef du Nieuwsblad (2 août) écrivait:
“Plus les détails de la super-note filtrent, plus il semble que l’on recherche la confrontation plutôt que le compromis […] Bart De Wever aurait pu s’épargner la rédaction d’une super-note. Il aurait également pu mettre le programme du parti N-VA dans la boîte aux lettres en supprimant un paragraphe ici et là”.
Cela ne devrait pas nous surprendre. En effet, nous l’avons déjà dit, la N-VA n’est pas intéressée par la formation d’un gouvernement belge normal.
La réponse de la particratie traditionnelle
Les partis traditionnels n’ont pas de réponse à la folie des nationalistes linguistiques, si ce n’est quelques balivernes superflues sur une meilleure coopération entre les différents niveaux de pouvoir. Ils n’ont même pas obtenu, bien que la plupart d’entre eux le réclament depuis 20 ans, une circonscription nationale pour un nombre extrêmement limité de députés ou une refédéralisation des normes de bruit autour de l’aéroport de Zaventem. Pour les Belges, il n’y a, en somme, rien, niks, nichts!
D’ailleurs, la N-VA, par la voix de son président Bart De Wever, propose même aujourd’hui de détourner des vols pour leur autoriser à survoler le Palais Royal. Le survol de cette zone est interdit depuis 1954, pour des raisons évidentes de sécurité.
Négocier avec ces provocateurs anti-belges est totalement inutile. Envisager de confier le poste de premier ministre à Bart De Wever, qui déteste la Belgique, est une véritable insulte à la Belgique et aux Belges. Le 20 janvier 2024, Maxime Prévot, le président des Engagés, a déclaré à ce sujet:
“Imaginer Bart De Wever, Premier ministre est quelque chose qui dépasse ma capacité de projection. C’est, pour moi, inimaginable !“.
Par ailleurs, nous rappelons que, comme le démontre une précédente publication du B.U.B., la N-VA ne représente que 13,9% de l’électorat belge. Il n’y a donc pas de nécessité de prendre en compte ce parti. De nombreuses coalitions sont possibles sans ces séparatistes.
La seule façon de mettre un terme définitif à cette embarrassante et détestable comédie anti-belge est de permettre enfin aux Belges de s’exprimer par un référendum consultatif sur la structure étatique souhaitée (voir notre texte à ce sujet datant de 2016).
Voici le véritable résultat des élections. Pas moins de 20 % des Belges ayant le droit de vote ont voté blanc, nul, pour un parti n’ayant pas atteint le seuil électoral ou sont simplement restés chez eux. Ainsi, 20 % des Belges ont tourné le dos au système particratique. Le reste des voix a été réparti entre 12 petits partis, dont aucun n’a réussi à convaincre 15 % de l’électorat – Dit is de echte uitslag van de verkiezingen. Liefst 20% van de stemgerechtigde Belgen stemde blanco, ongeldig, op een partij die de kiesdrempel niet haalde of bleef gewoon thuis. 20% van de Belgen keerde dus het particratisch systeem de rug toe. De rest van de stemmen werd verdeeld over 12 kleine partijtjes van wie niemand 15% van het electoraat weet te overtuigen – Das ist das wahre Ergebnis der Wahlen. Nicht weniger als 20 % der wahlberechtigten Belgier haben leer oder ungültig gewählt, eine Partei unterhalb der Wahlhürde gewählt oder sind einfach zu Hause geblieben. Somit kehrten 20 Prozent der Belgier dem Partikratie den Rücken. Die restlichen Stimmen verteilten sich auf 12 kleine Parteien, von denen keine 15 % der Wähler überzeugen konnte.
DASS SÜDBELGIEN LINKS WÄHLT ODER NICHT, IST DEN SEPARATISTEN EGAL
Am 5. Juni 2024, einige Tage vor den Wahlen, schrieb die B.U.B.: “Die Politik der traditionellen Parteien, die heute sagen, dass sie mit der N-VA regieren wollen, ist beschämend. In keinem Land der Welt würden es die traditionellen Parteien auch nur wagen, einen Separatisten wie Bart De Wever, der Präsident der N-VA, als ernsthaften Kandidaten für das Amt des Premiers vorzuschlagen. Außer in Belgien. Durch ihre Toleranzpolitik versus der Separatisten sind die Partikraten und ihre willfährigen Medien die Hauptverantwortlichen für den relativen Vormarsch dieser Strömung” (Link).
Zwei Monate später scheinen sich unsere Worte zu bewahrheiten.
Wer naiv geglaubt hat, aus der antibelgischen N-VA sei plötzlich eine anständige Partei geworden, die zusammen mit MR, Vooruit, CD&V und Les Engagés eine normale Mitte-Rechts-Regierung bilden würde, ist erledigt. Es ist eine Illusion zu glauben, dass die N-VA gegen Belgien ist, weil die Menschen im französischsprachigen Belgien eher links wählen. Der französischsprachige Teil des Landes hat seit vielen Jahrzehnten nicht mehr so rechts gewählt, und dennoch will die N-VA Belgien mit fanatischem Eifer zerstören. Die N-VA ist gegen Belgien, weil es unser Land gibt. Sie woll einfach unser Land zerstören. Für diejenigen, die das nicht glauben, verweisen wir auf den ersten Punkt der Satzung dieser Partei:
“In ihrem Streben nach einer besseren Regierungsführung und mehr Demokratie entscheidet sich die Neue Flämische Allianz logischerweise für die unabhängige Republik Flandern, die Mitglied einer demokratischen Europäischen Union ist” (Link).
Am 10. August erklärte De Wever in Het Laatste Nieuws:
„Ich habe nichts gegen die belgische Bevölkerung, überhaupt nichts, nur gegen die Institution [Belgien, B.U.B.]“.
Diese Aussage zeigt, dass De Wever und damit auch die N-VA ihren Kampf gegen den belgischen Staat nicht aufgeben. Außerdem ist „die Institution“, mit dem De Wever Belgien abschätzig bezeichnet, ein international anerkannter Staat und ein Gründungsmitglied der UNO und der EU. Schließlich lügt dieser Herr, wenn er behauptet, er habe “nichts gegen die belgische Bevölkerung“. Immerhin hat er am 12. Dezember 2010 im führenden deutschen Magazin Der Spiegel die sogenannten „Wallonen“ mit „Junkies“ verglichen.
Was auch immer von Weze, die N-VA startet eine antibelgische Offensive, noch bevor die institutionnelle Verhandlungen begonnen haben.
Die dabei angewandte Methode ist äußerst raffiniert. Het Nieuwsblad (1. August 2024) berichtet darüber:
“Die N-VA versucht, gemeinschaftliche Absätze in die verschiedenen Verhandlungspapiere einzuschmuggeln, um Flandern mehr Gewicht zu verleihen. Umgekehrt enthalten die Texte der flämischen Formation viele Passagen mit Fragen an die zukünftige föderale Regierung”.
Außerdem hat die Partei am 17. Juli Sander Loones (Enkel des verurteilten Kollaborateurs Honoré Loones) zum institutionelle Verhandlungsführer ernannt. Nun, im März 2016 erklärte dieser Herr:
“Sie werden innerhalb der Partei [der N-VA, B.U.B.] keinen größeren Separatisten finden als mich” (Link).
Eine “Staatsreform” mit einfachen Mehrheit
Die hypothetische Fünf-Parteien-Regierung verfügt, wie wir uns erinnern, nicht über eine 2/3-Mehrheit (mit einfacher Mehrheit für jede Sprachgruppe) im Parlament, was bedeutet, dass sie auf die Unterstützung der Opposition angewiesen ist, um Befugnisse aufzuteilen oder das Sonderfinanzgesetz zu ändern. Es ist wahrscheinlich, dass Loones in einer hypothetischen Regierung mit dem Amt des Ministers für institutionelle Reformen betraut werden würde. Andererseits muss er die derzeitigen fünf Parteien auf eine gemeinsame Linie bringen.
Denn auch ohne eine besondere Mehrheit plant die N-VA, die nationalen Ministerien haushaltsmäßig und organisatorisch in zwei oder drei Ressorts aufzuteilen, um für jede Region oder Gemeinschaft eine eigene Politik zu betreiben.
Die geplante, massive Aufspaltung der belgischen Zuständigkeiten
Dies wird oft auf den Arbeitsmarkt und das Gesundheitswesen bezogen, Bereiche, die CD&V ebenfalls (weitgehend) deföderalisieren will. Aber es ist klar, dass der institutionelle Hunger der N-VA damit noch lange nicht gestillt ist. So sprach sich der selbsternannte “flämische” Ministerpräsident Jan Jambon (N-VA) am 10. Juli 2024 für eine Aufteilung dieser Politikbereiche sowie der Steuer-, Energie- und Justizpolitik aus.
Bei näherer Betrachtung, will die N-VA nicht nur die Justiz, sondern sogar den gesamten belgischen Sicherheitsapparat auflösen.
So kündigte La Libre Belgique am 28. Juli 2024 an, dass die Partei die lokale Polizei, einschließlich der Polizeizonen, regionalisieren wolle. In diesem Zusammenhang sei daran erinnert, dass die N-VA 2010 und 2020 auch versucht hat, Justiz, der Poliziezonen, Sicherheit, die Feuerwehr und den Zivilschutz aufzuteilen (Link 2010, pp. 26-27, p. 32 und Link 2020, pp. 14-16).
Übrigens wurden die Zivilschutzkasernen 2017 vom damaligen Innenminister Jan Jambon (N-VA) von sechs auf zwei reduziert: eine in Brasschaat (Provinz Antwerpen) und eine in Crisnée (Provinz Lüttich). Eine kaum verhüllte Vorbereitung auf eine künftige Spaltung (Link).
Am 1. August, erfuhren wir über das Nieuwsblad, dass die N-VA die belgischen Eisenbahnen, darunter auch die NMBS, aufspalten will. Wir glauben nicht, dass diese Absicht allein steht, sondern dass sie Teil eines umfassenderen, sprachnationalistischen Plans ist, die Mobilität aufzuspalten, ein Kompetenzbereich, der bereits teilweise regionalisiert ist. Bereits 2010 schlug der damalige “Klärungsbeauftragte” De Wever vor, die Straßenverkehrsordnung zu regionalisieren (Link, p. 31).
Es ist also ganz klar, dass die N-VA-Separatisten mehrere belgische Ministerien auflösen wollen. Ihrer Meinung nach sollten auch die Aufgaben, die heute noch belgischen Staatssekretären anvertraut werden (wie Energie, Wissenschaft oder Entwicklungszusammenarbeit) einfach nach Regionen oder Gemeinschaften aufgeteilt werden.
Andere Maßnahmen
Eine weitere Maßnahme der N-VA ist der vollständige Ausverkauf der belgischen staatliche Anteile, um dem Verteidigungsministerium mehr Mittel zukommen zu lassen (eines der wenigen Ministerien, die die N-VA noch nicht aufteilen will). Am 31. Juli berichtete De Tijd, dass es sich dabei um die Anteile des belgischen Staates an BNP Paribas, Belfius, Proximus und der Nationallotterie handelt. Bpost und Ageas wurden nicht erwähnt, sind aber im N-VA-Programm enthalten.
Und natürlich will die N-VA den Senat und die Provinzen abschaffen und setzt sich aktiv dafür ein.
Auch bei “normalen” sozioökonomischen Maßnahmen will die N-VA ein Diktat auferlegen. Am 29. Juli lancierte die Partei dazu eine so genannte “Super-Nota”. Peter Mijlemans, Redakteur bei Het Nieuwsblad, schrieb dazu (2. August):
“Je mehr Details über die Supernota durchsickern, desto mehr scheint es, dass eher die Konfrontation als der Kompromiss gesucht wird […] Bart De Wever hätte sich die Mühe sparen können, eine Supernota zu schreiben. Er hätte auch das N-VA-Parteiprogramm in den Briefkasten legen können, indem er hier und da einen Absatz gestrichen hätte”.
Dies sollte nicht überraschen. Schließlich haben wir bereits gesagt, dass die N-VA nicht an der Bildung einer normalen belgischen Regierung interessiert ist.
Die Antwort der traditionellen Parteien
Die traditionellen Parteien haben keine Antwort auf den sprachlich-nationalistischen Wahnsinn, außer sinnlosem Gefasel über eine bessere Zusammenarbeit zwischen den Regierungsebenen. Sie haben nicht einmal einen nationalen Wahlkreis für eine extrem begrenzte Anzahl von Abgeordneten oder eine Reföderalisierung der Lärmschutznormen um den Flughafen Zaventem erreicht, obwohl die meisten von ihnen dies seit 20 Jahren fordern. Für die Belgier gibt es, kurz gesagt, nichts, niks, rien!
Tatsäglich schlägt der Vorsitzende der N-VA, Bart De Wever, heute sogar vor, Flüge umzuleiten, damit sie den Königlichen Palast überfliegen können. Aus offensichtlichen Sicherheitsgründen ist es seit 1954 nicht mehr erlaubt, diese Zone zu überfliegen.
Mit diesen antibelgischen Provokateuren zu verhandeln, ist völlig sinnlos. Dem Belgienhasser Bart De Wever auch nur das Amt des Premierministers zuzugestehen, ist eine regelrechte Beleidigung für Belgien und die Belgier. Am 20. Januar 2024 erklärte Maxime Prévot, Vorsitzender von Les Engagés, in diesem Zusammenhang:
“Die Vorstellung, dass Bart De Wever Premierminister wird, übersteigt meine Vorstellungskraft. Für mich ist das unvorstellbar!”.
Im Übrigen weisen wir darauf hin, dass die N-VA, wie aus einer früheren Veröffentlichung der B.U.B. hervorgeht, nur 13,9 % der belgischen Wählerschaft stellt. Es gibt also keine Notwendigkeit, diese Partei in Betracht zu ziehen. Es sind zahlreiche Koalitionen ohne diese Separatisten möglich.
Die einzige Möglichkeit, dieser quälenden und geschmacklosen antibelgischen Komödie ein endgültiges Ende zu setzen, besteht darin, die Belgier endlich in einem beratenden Referendum über die gewünschte Staatsstruktur abstimmen zu lassen (siehe unseren Text zu diesem Thema aus dem Jahr 2016).